PODPORUJÚ NÁS

 
 
 
 
 
www.zzz.sk
 
NaviPro
 
 
 
  

 

_________________

 

Zobrazuje stav

od 1.máj 2010

 

free counters

 

 

_________________

POZOR NA STRAVU

obezita-03

Na stravu by si mali dávať pozor najmä ľudia s vysokou alebo so zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi a vysokým krvným tlakom.

Cholesterol
slúži na syntézu pohlavných hormónov a je dôležitý aj pre bunkové membrány. Organizmus ho v pečeni produkuje aj sám, ale najviac ho získava z potravín živočíšneho pôvodu. Pri zvýšenej hladine sa tento tuk usadzuje v stenách tepien, ktoré poškodzuje. Tvorbu aterosklerózy podporuje najmä LDL cholesterol zvaný aj "zlý", ktorý predstavuje asi 75 percent všetkého cholesterolu v krvi. Kto si chce udržať cievny systém v dobrom stave, mal by sa vyvarovať konzumácie údenín, vnútorností a bravčového mäsa a voliť radšej hydinu a ryby, mal by obmedziť konzumáciu vajec, najmä žĺtka, tučného mlieka, smotany, masla a mastných syrov, tiež koláčov, zákuskov a sladkostí vôbec. Naopak, k vhodným patria potraviny s vlákninou - celozrnné pekárenské výrobky, ovocie, zelenina. Pravidelne si treba dopriať najmä kapustu, jablká, citrusy a mrkvu. Na raňajky je vítané nasypať do misky ovsené vločky a pri televízore namiesto slaných pochúťok radšej orechy.

Výsledkom zlej životosprávy je aj hypertenzia. K vysokému krvnému tlaku sa môže človek prepracovať aj systematickým stresom, no rovnako k nemu prispieva nedostatok pohybu, zlý výber potravín a nadváha. V prvom rade netreba veľmi soliť, jedlá je lepšie dochucovať bylinkami, či už vňaťou, oreganom či pažítkou. Ideálnou je diéta, pri ktorej sa treba vzdať tučných jedál, údenín, sardiniek, instantných polievok a konzervovaných jedál. Naopak, konzumovať treba čo najčastejšie ovocie a zeleninové šaláty. Pozor si treba dávať na minerálne vody a nahradiť ich skôr čistou vodou a bylinkovými čajmi.

 


Zaregistrovať do Noviniek e-mailom

 

Č A S

 

 

Predpoved pocasia :: www.meteo.sk

 
_____________
 Posledná
 aktualizácia:
 
2.apríl
 2024
_____________
 

NAŠI PARTNERI