PODPORUJÚ NÁS

 
 
 
 
 
www.zzz.sk
 
NaviPro
 
 
 
  

 

_________________

 

Zobrazuje stav

od 1.máj 2010

 

free counters

 

 

_________________

Vitamín B5 - Kyselina pantoténová

Tento vitamín je veľmi dôležitý pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľný pre syntézu hormónov a cholesterolu. Kyselinu pantoténovú obsahujú vajcia, ryby, mlieko a mliečne výrobky, cereálie a celozrnné pečivo, zelenina, najmä hlúbová zelenina (kel, kapusta) a ďalšie potraviny, ktoré sú zdrojom B vitamínov. Veľké dávky kyseliny pantoténovej môžu spôsobiť hnačku.

Definícia :
Synonymum: vitamín B5
Kyselina pantoténová je vo vode rozpustný vitamín, citlivý na teplo.

Biochemická funkcia :
Ako súčasť koenzýmu A hrá dôležitú úlohu pri metabolizme tukov, sacharidov a rôznych aminokyselín a pri syntéze mastných kyselín, cholesterolu a látok odvodených od steroidov.

Výskyt v potrave :
Takmer vo všetkých potravinách živočíšneho a rastlinného pôvodu, najmä v kvasniciach, vnútornostiach (pečienka, srdce, ľadviny), celozrnných výrobkoch a hríboch

Potreba :
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 6 mg/deň

Bezpečnosť :
Tolerovaná horná hranica príjmu: nie je stanovená

Rizikové skupiny :

  • chronická dialýza
  • alkoholizmus
Príznaky nedostatku :
  • zápaly tráviaceho traktu
  • hnačka
  • únava, poruchy spánku
  • dermatitída (kožný zápal)
  • pálenie chodidiel
  • zrýchlená srdečná akcia

Príznaky hypervitaminózy - nadbytku :
Nie sú známe.


Zaregistrovať do Noviniek e-mailom

 

Č A S

 

 

Predpoved pocasia :: www.meteo.sk

 
_____________
 Posledná
 aktualizácia:
 
2.apríl
 2024
_____________
 

NAŠI PARTNERI