PODPORUJÚ NÁS

 
 
 
 
 
www.zzz.sk
 
NaviPro
 
 
 
  

 

_________________

 

Zobrazuje stav

od 1.máj 2010

 

free counters

 

 

_________________

Vitamín B6

Vitamín B6 (pyridoxín) hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry. Významným zdrojom sú mäso, mliečne výrobky, celozrnné produkty, banány a kvasnice. Nedostatok môže byť spojený s deficitom aj iných B vitamínov, môže k tomu dôjsť u mladých ľudí a pri konzumácii príliš veľkého množstva alkoholu.
Nedostatok sa prejaví poruchami imunitného systému, problémami s rastom a postihnutím svalov.

Definícia :
Synonymum : pyridoxín
Rozpustný vo vode
Zahŕňa všetky 3-hydroxy-2-metylpyridín-deriváty (napr. pyridoxol, pyridoxal, pyridoxamín) s biologickou aktivitou pyridoxínu.
Všetky deriváty sú metabolizované v organizme, vitamín je udržiavaný len malým počtom tkanív, 60 % dennej dávky sa vylúči do 24 hodín

Biochemická funkcia :

  • koenzým asi 100 enzýmov v metabolizme aminokyselín a tukov
  • úloha v modulácii hormónov a hemoglobínu (zvyšuje afinitu kyslíku, bráni polymerizácii krvného farbiva hemoglobínu v červených krvinkách pri makrocytárnej anémii)
  • kontroluje tvorbu a funkciu niacínu, červených krviniek, žlčových solí a mnohých hormónov, vrátane tých, ktoré sú spojené s rastom, sexualitou a štruktúrou kostry
  • pomáha v prevencii zubných infekcií a kazov
  • účinkuje ako koenzým vo svaloch, tkanivovom moku, pečeni a nervovom tkanive
  • zúčastňuje sa udržiavania chemickej rovnováhy telesných tekutín a reguluje vylučovanie vody, produkciu energie a odolnosť voči stresu
  • vplyv na endokrinný systém
Výskyt v potrave :
  • obzvlášť v živočíšnych produktoch (napr. kuracie a bravčové mäso, pečeň, červené mäso, ryby, mliečne výrobky, mäsité pokrmy) a potravinách rastlinného pôvodu (napr. celozrnné výrobky, zemiaky, strukoviny, banány, orechy)
  •  kvasnice
Potreba :
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 2 mg

Bezpečnosť :
Tolerovaná horná hranica príjmu: 1 g/deň

Rizikové skupiny :
  • cukrovka (diabetes mellitus)
  • fajčiari
  • nedostatok horčíka
  • príjem B6 je väčšinou sprevádzaný nedostatkom aj ostatných B vitamínov, vo vekovej skupine 19 až 35 rokov a u osôb zneužívajúcich alkohol
  • viac vitamínu B6 je treba pri zvýšenom príjme bielkovín (20 mg/g bielkoviny) a tukov v potrave, v tehotenstve, pri dojčení, chronickej dialýze, v prípade poruchy vstrebávania živín (malabsorpcia), pri chronickom užívaní liekov (napr. antikoncepčných tabletiek, izoniazídu, D-penicilamínu, kortizónu), pri nespavosti a podráždenosti
Príznaky nedostatku :
  • dermatitída (zápal kože), zápaly v oblasti úst, nespavosť, nervové poruchy, podráždenosť, depresia
  • strata vlasov
  • zvýšenie hladiny homocysteínu
  • anémia (chudokrvnosť)
  • poruchy imunitného systému, rastu, svalov
Príznaky hypervitaminózy - nadbytku :
Nie sú známe.
Pri veľmi vysokých dávkach neuropatie.


Zaregistrovať do Noviniek e-mailom

 

Č A S

 

 

Predpoved pocasia :: www.meteo.sk

 
_____________
 Posledná
 aktualizácia:
 
2.apríl
 2024
_____________
 

NAŠI PARTNERI